Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Αλλαγές στην Eurovision


Αλλαγές επιφυλάσσει η EBU στις χώρες που θα πάρουν μέρος στη φετινή Eurovision. Η ημιτελική φάση του διαγωνισμού που μέχρι πέρσι περιοριζόταν σε μία βραδιά φέτος θα διεξαχθεί σε δύο, προκειμένου να αποφευχθούν οι συμμαχίες, αλλά και να μειωθεί η μεγάλη διάρκεια του ημιτελικού καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ο χωρισμός των χωρών στα δύο γκρουπ θα αποφασιστεί τη Δευτέρα στις δυο το μεσημέρι στο Βελιγράδι με κλήρωση. Η διαδικασία της κλήρωσης θα μεταδοθεί ζωντανά από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού www.eurovision.tv


Κατά τη διαδικασία της κλήρωσης οι 38 χώρες που θα λάβουν μέρος στους δυο ημιτελικούς, θα χωριστούν σε έξι γκρουπ με βάση γεωγραφικά κριτήρια και την θέση κατάταξης κάθε χώρας, στο διαγωνισμό από το 2004 και μετά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές με αυτό τον τρόπο κλήρωσης, η κατάταξη των χωρών σε έναν από τους δυο ημιτελικούς θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη, ενώ οι ημιτελικοί θα γίνουν αρκετά πιο ενδιαφέροντες.

Στις τέσσερις από τις έξι κάλπες θα μπουν έξι χώρες και στις άλλες δυο επτά.

Οι μισές χώρες θα κληρωθούν για να συμμετάσχουν στον πρώτο ημιτελικό που θα γίνει στις 20 Μαΐου και οι υπόλοιπες θα συμμετάσχουν στον δεύτερο ημιτελικό στις 22 Μαΐου.

Η κατάταξη των χωρών ανά κάλπη έχει ως εξής:

Πρώτη Κάλπη: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σλοβενία..

Δεύτερη Κάλπη: Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία.

Τρίτη Κάλπη: Βέλγιο Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ολλανδία, Τουρκία..

Τέταρτη Κάλπη: Ανδόρα, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία.

Πέμπτη Κάλπη: Αρμενία, Λευκορωσία, Γεωργία, Ισραήλ, Μολδαβία, Ρωσία, Ουκρανία.

Έκτη Κάλπη: Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σν Μαρίνο, Ελβετία.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και η διοργανώτρια και περσινή νικήτρια του διαγωνισμού Σερβία, προκρίνονται απευθείας στον τελικό.

Ωστόσο μετά από κλήρωση δυο από τις τέσσερις αυτές χώρες, θα αποκτήσουν το δικαίωμα αναμετάδοσης του ενός από τους δυο ημιτελικούς, αλλά και το δικαίωμα οι πολίτες αυτών των χωρών, να ψηφίσουν για το ποια χώρα που θα παίρνει μέρος στον συγκεκριμένο ημιτελικό, θα προκριθεί για τον τελικό.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την Σερβία.

Η κάθε χώρα θα δει ζωντανά μόνο τον ημιτελικό στον οποίο συμμετέχει και μόνο σε αυτόν θα μπορεί να ψηφίσει.

Από τους δυο ημιτελικούς θα προκριθούν στον τελικό οι εννέα πρώτες σε τηλε ψήφους χώρες αλλά και εφτά ακόμα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους από τις θέσεις εννέα και κάτω και στα δυο γκρουπ. Στο τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 25 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: