Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αναιµική πρεµιέρα

Της Πόπης Διαμαντάκου - "ΤΑ ΝΕΑ"

Το σκηνικό σε παλ-µπεµπέ, ξεθωριασµένους χρωµατισµούς, µε την επίσης µπεµπέ φωνή της παρουσιάστριας Ράνιας Θρασκιά να το συµπληρώνει, η εκποµπή «Εlatte» δηµιουργεί µάλλον σύγχυση στο φιλοθέαµον για το τι ακριβώς είναι.

Η ιδέα του καναλιού φάνηκε ενδιαφέρουσα, να ενεργοποιήσει µια παρουσιάστρια που έχει µείνει για λίγο καιρό µακριά από την τηλεόραση και η οποία έχει υπηρετήσει από πρωινάδικο - σε δεύτερο ρόλο - µέχρι απογευµατινό κοινωνικοψυχολογικό ριάλιτι. Μόνο που την εγκατέστησε σε µια ζώνη στην οποία τα µεν προηγούµενα καλοκαίρια είχαν σφραγίσει µε ιδιαίτερο δυναµισµό οι Καραµεροχαριτάτοι, οι οποίοι και συνέχισαν µε εκποµπή παρόµοιου περιεχοµένου (infotainment) να καλλιεργούν τη συνήθεια του φιλοθεάµονος, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο την έχει σφραγίσει το φασαριόζικο στυλ του Παπαδάκη.

Μια σούπα είναι έτσι κι αλλιώς το infotainment, αλλά ακόµη κι αυτό χρειαζόταν προσαρµογή στο ύφος της νέας παρουσιάστριας: υπερβολικά ήπιο, µε φωνή που δεν τη βοηθάει (λεπτή, που όταν ανεβαίνουν οι τόνοι γίνεται τσιριχτή και όταν πέφτουν θυµίζει τις φωνούλες παιδικών καρτούν), ακατάλληλη ιδίως για την παρουσίαση θεµάτων πολύπλοκων και ευαίσθητων, που δεν είχαν έτσι κι αλλιώς κανέναν λόγο να ενταχθούν σε µια τέτοια πασπαρτού εκποµπή, όπως το Ασφαλιστικό. Ηταν και η χειρότερη στιγµή της. Η άγνοια δεν είναι κακό, το τσαλαβούτηµα είναι.

Δυστυχώς κινδυνεύει να καεί από την εµφανή προχειρότητα µιας παραγωγής που δεν έχει υπολογίσει το ύφος και το στυλ της παρουσιάστριας. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, δεν µπορεί να υπηρετήσει όλα τα είδη. Γι’ αυτό και συχνά άφηνε επιφωνήµατα ή έκανε σχόλια µε το ανάλογο νάζι «αχ, τι ωραία που είναι η Θεσσαλονίκηηηη!», µιας αυθεντικής ξανθιάς πρωινατζούς. Και µπορεί η καλοκαιρινή ατµόσφαιρα να µπερδεύει τους στόχους, το κοινό απέναντι, όµως, παραµένει σε δύσκολη φάση. Οσο κι αν η ψυχαγωγία του είναι πολύτιµη, νανουριστικά, µυοχαλαρωτικά προγράµµατα οµαδικής αφασίας τα ‘χει ήδη απορρίψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: