Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι αταίριαστοι του καλοκαιριού

Της Πόπης Διαμαντάκου - "ΤΑ ΝΕΑ"

Από μια έμπειρη επιχείρηση, όπως ο ΑΝΤ1, περιμένει κανείς ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο και παρά τις οικονομικές δυσκολίες να τηρήσει – αν μη τι άλλο – τους βασικούς τηλεοπτικούς κανόνες

Βλέποντας το δίδυμο Νάντια Μπουλέ - Θανάση Πάτρα συνειδητοποιήσαμε ότι φέτος μοιάζει μεγάλη πολυτέλεια η Θρασκιά που ήταν πέρυσι στο ίδιο πόστο.
Είπαμε φτηνά, είπαμε εκ των ενόντων, αλλά όχι και ύστερα από σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας να μην τηρούνται ούτε οι βασικοί τηλεοπτικοί κανόνες και να επιστρέφουν μεγάλα κανάλια στους πειραματισμούς των πρώτων χρόνων λειτουργίας τους - αν και τότε τα είχαν πάει καλύτερα. Αδύνατον να κατανοήσουμε για ποιον λόγο αναθέτει κανείς τέσσερις ολόκληρες ώρες τηλεοπτικού προγράμματος σε δύο αταίριαστα πρόσωπα που δεν έχουν τι να πουν, ούτε μεταξύ τους ούτε στο κοινό.
Ο συμπαθέστατος Θανάσης Πάτρας μπορεί να έχει τηλεοπτική εμπειρία, όμως έχει και έναν ιδιόμορφο τρόπο ομιλίας που - πιθανόν να ήταν προσόν αν γινόταν «ρολίστας», έβρισκε δηλαδή έναν τηλεοπτικό χαρακτήρα να υποδυθεί - είναι όμως μειονέκτημα για την παρουσίαση μιας εκπομπής, και δη σε πάνελ, όπως είναι όλο το πρώτο μέρος του «Elatte». Γιατί η συγκεκριμένη σκηνοθεσία με παρουσιαστές και συνεργάτες να κάθονται σε πάνελ σημαίνει έμφαση στον λόγο. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει αναγνώριση. Κάτι που ούτε η Νάντια Μπουλέ μπορεί να υποστηρίξει, γιατί δεν έχει απολύτως τίποτε να πει. Το καλύτερό της είναι όταν κοιτάει την κάμερα με ύφος που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και κουνάει το κεφαλάκι της, με το κατάξανθο και μοιραίο μαλλί τής πρωινατζούς, με το βαθύ ντεκολτέ σε πρώτο πλάνο και πανέτοιμη να πιάσει την τελευταία ατάκα για να πει... τίποτε. Κοινοτοπίες. Κάπως έτσι έκανε καριέρα και η Μενεγάκη βέβαια. Λέγοντας... τίποτε. Αλλά ουδέποτε διανοήθηκε κανείς να την εγκαταστήσει σε πάνελ. Την έβαλαν εξαρχής με τα ντεκολτέ της στους καναπέδες. Ας βάλουν και τους Μπουλέ και Πάτρα στους καναπέδες. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο κομμάτι της εκπομπής που αλλάζουν σκηνικό γίνονται κάπως πιο υποφερτοί. Μερικοί τηλεοπτικοί κανόνες είναι απαράβατοι. Για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.
Πάντως λείπει από τη ζώνη εκείνο το παλιό δίδυμο των Καραμεροχαριτάτων. Ηταν μακράν η καλύτερη επιλογή του ΑΝΤ1. Τους μετέθεσαν στο πρωινάδικο για να αξιοποιήσουν εκείνη την καλή συνταγή του θερινού 4ώρου. Και μάλλον τους άφησαν στην τύχη τους ή διεκδίκησαν και εκείνοι με λάθος τρόπο τη δική τους. Σημασία έχει ότι χάλασε ένα σταθερό και καλοδουλεμένο κομμάτι του ΑΝΤενικού προγράμματος, χάλασε και το δίδυμο των Καραμεροχαριτάτων. Που το 'χαν. Η Μπουλέ δεν το 'χει. Προσπαθεί βέβαια - καθ' υπερβολήν μάλιστα - να δείξει ότι έχει άνεση στον φακό. Δεν έχει.
Απορούμε γιατί επιμένουν να της φτιάξουν τηλεοπτική καριέρα. Είναι σίγουρα νόστιμη. Μπορεί ενδεχομένως να χορέψει. Ισως να μπορεί και να τραγουδήσει. Καλή και για γλάστρα, να συμπληρώνει έναν παρουσιαστή με προσωπικότητα. Η ίδια πάντως δεν διαθέτει αρκετή για να γεμίσει την οθόνη.
Οσο για τον Θανάση Πάτρα, μάλλον καίγεται στην προσπάθεια να σετάρει με την Μπουλέ. Δεν «δένουν», δεν συντονίζονται, δεν συμπληρώνονται, συνυπάρχουν κατόπιν εμφανούς προσπάθειας. Γίνεται δε γι' αυτούς δυσκολότερο να κερδίσουν τηλεοπτικά, όταν ασυναίσθητα συγκρίνονται με καλοκουρδισμένα και απολαυστικά δίδυμα, όπως ο Φώτης και η Μαρία και ο Μουτσινάς με την Ηλιάκη.
Προσπαθούν να είναι ευγενείς, προσπαθούν να μην μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον - αν και η Μπουλέ ξεχνιέται -, προσπαθούν να είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί, προσπαθούν για όλα. Δεν καταφέρνουν παρά να μεγαλώσουν το άγχος του θεατή. Ατέλειωτο το 4ωρο.
Σαν τη μύγα μες στο γάλα ο Σιωμόπουλος όχι μόνο γιατί καλύπτει ένα καίριο για την εποχή ρεπορτάζ, το οικονομικό, κι έχει και γνώσεις, αλλά γιατί διαθέτει λόγο και άριστη άρθρωση. Προσπαθεί στην εσωτερική ενημέρωση και ο Γιώργος Παγάνης και τα δύο κορίτσια του πάνελ, όλοι κάνουν ό,τι μπορούν να «γεμίσουν» το χάσμα αυτής της αταίριαστης θερινής συνάντησης. Σαν να ξέχασε ο ΑΝΤ1 να κάνει τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: