Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι κατσαρόλες «της Εριδος»

Της Πόπης Διαμαντάκου - "ΤΑ ΝΕΑ"

Εκεί φτάσαµε. Η αποχώρηση µιας µαγείρισσας από πρωινάδικο να γίνεται αφορµή για «διάγγελµα προς τον ελληνικό λαό» των δύο πρωινατζήδων, από την εκποµπή των οποίων αποχώρησε
Εκτενείς οι εξηγήσειςπου έδωσαν οι Καραµεροχαριτάτοι, κοιτώντας κατευθείαν την κάµερα ως απόδειξη της ειλικρίνειας των λόγων τους, για να πουν ότι πολύ λατρεύουν, πολύ εκτιµούν τη µαγείρισσα Αργυρώ Μπαρµπαρίγου, αλλά είχε προσωπικές υποχρεώσεις και έπρεπε να αποχωρήσει. «Δεν είµαστε πικραµένοι, είµαστε πολύστενοχωρηµένοι», κατέληξαν.

Τόσο µεγάλο καιβαθύ είναι τονόηµα της παρουσίαςµιας µαγείρισσας σε ένα πρωινάδικο, που τύφλα να ‘χει η πιθανότητα «ελεγχόµενηςπτώχευσης» του ελληνικού κράτους. Τα πρωινάδικα έχουν τις δικές τουςπρεµούρες. Πώς θα φανεί στα µεσηµεριανάδικα ότι τουςέφυγε µια συνεργάτις; Με τι µούτρα θα βγουν στο γυαλί; Θα τους κακοχαρακτηρίσουν. Αντίδραση που ουδεµία σχέση έχει µε τον επαγγελµατισµό, εξ όσων γνωρίζουµε και γνωρίζουν οι επαγγελµατίες σε οποιονδήποτε άλλο τοµέα, έχει όµως µε τον µπιγκµπραδερισµό.

Προφανώς αισθάνονται κλεισµένοι σε «γυάλα» οι πρωινατζήδες, όπουδεν ελέγχονται για τις ικανότητες που έχουν ή δεν έχουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά για τα συναισθήµατα και τις συµπεριφορές τους. Και έχουν δίκιο. Η παρουσίαση πρωινάδικου και όχι µόνο, κάθε «ζωντανής» εκποµπής πλέον, έχει όλο και λιγότερη σχέση µε το τι τυπικά προσόντα διαθέτει κάποιος και όλο και µεγαλύτερη µε πολύ προσωπικά χαρακτηριστικά, µε ιδιωτικές σχέσεις και µε συναισθήµατα και το µόνο που κρίνεται είναι η ποιότητα όλων αυτών.

Αλλωστε δεν είναι «τυχαία» συνεργάτις η Αργυρώ Μπαρµπαρίγου. Σφάζονταν στην ποδιά της πριν από κάνα χρόνο δυο κανάλια και δυο πρωινάδικα. Γιατί είχε αποχωρήσει, µάλλον «µουτρωµένη», εξ όσων συµπεράναµε τότε, από την εκποµπή της Μενεγάκη και το γεγονός την είχε εκτινάξει στην κορυφή της εκτίµησης του µεσηµεριανάδικου σύµπαντος, αφού έδωσε «πάτηµα» να αναλύσουν επί µακρόν τις µενεγάκειες συµπεριφορές.

Ηταν η πρώτη µαγείρισσα, πάντως, που έγινε αφορµή να µετατραπούν οι κατσαρόλες σε καναλικό «µήλον της Εριδος». Φαινόµενο των καιρών. Ιδίως του πρωινάδικου ανταγωνισµού, και δη µεταξύ δυο καναλιών, του Αnt1 και του Alpha, που συνδέονται λόγω της Ελένης Μενεγάκη, πρώην φίρµας τουΑnt1 και συζύγου του µέντορα τηςπρωινάδικης καριέρας των Καραµεροχαριτάτων, Γιάννη Λάτσιου, που πέρυσιόχι µόνο πήρε διαζύγιο από τον εν λόγω, αλλά απέπεµψε και τη µαγείρισσα Αργυρώ. Τυχαίο που έσπευσε να την περιβάλει µε εµπιστοσύνη και βροχή από προτάσεις ο Αnt1; Μάλλον όχι. Αλλο αν της υποσχέθηκαν λαγούς µε πετραχήλια και µετά πού να τους βρουν για να τους δώσουν. Μέχρι και συµµετοχή στο «Top chef», λένε οι φήµες.

Μύλος; Από αυτούς που λατρεύει η νέα εποχή της εγχώριας τηλεόρασης, όπου, ελλείψει αξιοκρατίας, εµπειρίας, αντικειµενικών προσόντων και λοιπών κανόνων επιχειρηµατικής καναλικής ανάπτυξης, όλα στηρίζονται στο κουτσοµπολικό ενδιαφέρον που µπορούν να προκαλέσουν οι παρουσιαστές και οι συνεργάτες τωνδιαφόρων εκποµπών, ώστε να διαφηµιστούν απότη µεσηµεριανάδικη, εκτενή ενασχόληση µε την ίντριγκα.

Η τηλε-εκµετάλλευση του κουτσοµπολιού

Με τα µάτια στραµµένα στην κουτσοµπολίστικη εκµετάλλευση τέτοιων κινήσεων, πορεύονται έτσι κι αλλιώς, εδώ και καιρό, τα εγχώρια κανάλια του σκληρού ανταγωνισµού, καθώς είναι το µόνο «σίγουρο χαρτί» διαφήµισης των προγραµµάτων τους. Δεν υπάρχουν οικονοµικά περιθώρια για να δοκιµάσουν «χηµείες» συνεργατών και πρωτοτυπίες στην παρουσίαση. Με µια µικρή «ώθηση» στην ίντριγκα γύρω από την αποχώρηση µιας µαγείρισσας, γύρω από έναν χωρισµό, έναν έρωτα και φυσικά µια εγκυµοσύνη, και µια ολόκληρη εκποµπή βρίσκεται «στην επικαιρότητα».

Αλλωστε η χρησιµότητα του κουτσοµπολιού ως «τσιµέντου» χάρη στο οποίο «χτίζονται» στενοί δεσµοί µεταξύ των µελών µιας κοινωνίας έχει ήδη αναγνωριστεί και εξαρθεί από τους ψυχολόγους. Γιατί να µηντο αξιοποιήσουν σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς και τα κανάλια για να «χτίσουν» και να συντηρήσουν «δεσµούς» µε το φιλοθέαµον; Το παρακάνουν στο «πανωσήκωµα», βέβαια, αλλά είναι βαθιές οι ρίζες της κουλτούρας του «τσιµεντένιου αυθαίρετου» σε αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: