Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Φαινόμενα: Οι κλακαδόροι των «Ειδώλων»

Της Πόπης Διαμαντάκου - "ΤΑ ΝΕΑ"

Διαπιστώσαµε ότι έχει ενταχθεί ειδική υποενότητα στο live του «Greek Ιdol», «κλακαδόροι της παρουσιάστριας». Προφανώς, επειδή θεωρήθηκε ότι η Ρούλα Κοροµηλά χρειάζεται στήριξη. Ισως γιατί ούτε η ίδια δεν πιστεύει ότι µπορεί να πείσει το κοινό, χωρίς τις κολακείες και τις διαφηµιστικές κορόνες περί της «εξόχου οµορφιάς» της από πανελίστες και παρουσιαστές του Αlpha. Εκεί περίπου στα µισά του σόου η κάµερα στρέφεται στα πλήθη για να «ανακαλύψει» στις κερκίδες τους «ειδικούς καλεσµένους», οι οποίοι µε το που βλέπουν τον φακό στραµµένο πάνω τους αρχίζουν τους ύµνους. Σαν να πάτησαν κουµπί. Για να καταλήξουν όλοι στην ίδια διαπίστωση: είσαι πανέµορφη, είσαι θεά! Αν επρόκειτο για ραδιοφωνική εκποµπή, ίσως είχε νόηµα η περιγραφή· για την τηλεόραση όµως, µάτια έχει το κοινό και βλέπει.

Παρόµοιες οµάδες υποστήριξης κατά παράδοση διέθεταν οι µαυρογιαλούροι της πολιτικής.

Αυτές αναλάµβαναν το ξέφρενο χειροκρότηµα και τα ενθουσιώδη επιφωνήµατα κατά την οµιλία του πολιτικάντη για να φαίνεται ότι έχει ρεύµα. Περί του ιδίου θέλει να πείσει και η Κοροµηλά; Πάντως, συχνά τα σχόλια προχωρούν και πέραν των ορίων ευγενείας προς µια ώριµη κυρία, καθώς εκθειάζουν, για παράδειγµα, τα γυµνά πόδια της, τα οποία αποκαλύπτει µίνι µαθήτριας, ενώ εκείνη γελάει, ευτυχής, για το σουξέ.

Καλόγουστη τη σάχλα δεν τη λες.

Σε ποιους κανόνες του σόου ανταποκρίνεται αυτό το «θέατρο» δεν γνωρίζουµε, αλλά το βέβαιο είναι ότι σε καµιά τηλεόραση του κόσµου η ικανότητα στην παρουσίαση δεν ταυτίζεται τόσο δραµατικά µε την υποχρεωτικά νεάζουσα εµφάνιση της παρουσιάστριας, η οποία µάλιστα απέχει πολύ από το να πείσει, ιδίως το νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνονται τα τάλεντ σόου. Συµπαθητική η γυναικεία µαταιοδοξία, άλλωστε κινεί την αγορά, αλλά κουραστική όταν γίνεται αγχωτική και επίµονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: