Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Οι νικητές στα τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα 2009"

Με 6 βραβεία της κριτικής επιτροπής, η σειρά του Κώστα Κουτσομύτη, που προβλήθηκε στον Alpha την σεζόν 2008-2009, αναδείχθηκε ο φετινός πολυνίκης της διοργάνωσης και με τη Αννα Συνοδινού να κερδίζει το βραβείο «Β’ γυναικείου ρόλου» για την ερμηνεία της ως Καλλιόπη.
Αμέσως μετά στην κατάταξη των κερδισμένων βραβείων ο «Κώστας Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά που μας ταξίδεψε σε έναν μεγάλο έρωτα που άγγιξε τα όρια του θρύλου, αυτόν του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη, κατάφερε να αποσπάσει τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους και του «Α’ ανδρικού ρόλου» που κέρδισε ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Αναλυτικά τα «Ματωμένα χώματα» πήραν το «Βραβείο καλύτερης παραγωγής», «Καλύτερης σκηνοθεσίας», «Καλύτερου σεναρίου» «Δραματικής σειράς», «Καλύτερου μοντάζ», «καλύτερης ενδυματολογίας», ενώ ο «Καρυωτάκης», επίσης, κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης ελληνικής δραματικής σειράς», το βραβείο «Καλύτερης φωτογραφίας» και το «Βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας».

Ο Γιάννης Μπέζος αναδείχθηκε φέτος ο αγαπημένος ηθοποιός που ψήφισε το κοινό, ενώ απέσπασε και το βραβείο «Α’ ανδρικού κωμικού ρόλου - Σωτήρης Μουστάκας» για το «Ευτυχισμένοι μαζί» που κατέκτησε ακόμη ένα βραβείο, αυτό του καλύτερου σεναρίου, που αποδόθηκε στη σεναριογράφο της σειράς Ρένα Ρίγγα.
Ακόμη μια σειρά του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ» κατέκτησε τις καρδιές των τηλεθεατών, αφού απέσπασε το «Βραβείο αγαπημένης ελληνικής σειράς», ενώ τα «μυστικά» κέρδισαν επίσης το βραβείο κριτικής επιτροπής για το «πρωτότυπο σενάριο ελληνικής» σειράς που παρέλαβαν η Ελενα Ακρίτα, που είχε την τύχη να είναι και απονεμήτρια στη φετινή εκδήλωση, και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Ενα νέο βραβείο, αυτό της καλύτερης εκπομπής μαγειρικής πήρε ο Στέλιος Παρλιάρος για τις «Γλυκές Αλχημείες» του.
Το βραβείο «Καλύτερης εκπομπής δημοσιογραφικής έρευνας» παρέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους «Πρωταγωνιστές», που κέρδισε επίσης το βραβείο «Καλύτερου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ εκπομπής» για το εξαιρετικό ρεπορτάζ με θέμα την εγκατάλειψη βρεφών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου αναδείχθηκε φέτος ο «Αγαπημένος παρουσιαστής ειδήσεων» για τους τηλεθεατές, ενώ την Ελένη Μενεγάκη ανέδειξε για ακόμη μια φορά το τηλεοπτικό κοινό με την ψήφο του ως την «αγαπημένη του παρουσιάστρια εκτός ειδήσεων». Ο Λάκης Λαζόπουλος απέσπασε το βραβείο κοινού «Αγαπημένης ψυχαγωγικής εκπομπής» για το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» που πήρε τις περισσότερες ψήφους από τους τηλεθεατές.
Με τρία βραβεία από την κριτική επιτροπή αλλά και το τιμητικό «Βραβείο Σούλα Πιεράκου», αυτό του «Α’ γυναικείου ρόλου» που πήρε η Παναγιώτα Βλαντή, του «Β’ ανδρικού ρόλου-Νίκος Γαροφάλλου» που κέρδισε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και αυτό της καλύτερης κωμικής σειράς έφυγαν από το Σινέ Κεραμεικός τα «Μαύρα Μεσάνυχτα».
Η Μαρία Καβογιάννη που χαιρέτησε με βίντεο τους τηλεθεατές και τους προσκεκλημένους στο Σινέ Κεραμεικός απέσπασε το βραβείο «Α’ γυναικείου ρόλου» για τη συμμετοχή της στη δραματική «Χαρά αγνοείται» που φέτος είχε πολλές υποψηφιότητες. Μία διάκριση κατάφερε να κερδίσει η σειρά «Πολυκατοικία», με το τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη να κερδίζει το βραβείο «καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ελληνικής παραγωγής».
Μια ισοψηφία είχαμε στην κατηγορία «Καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ». Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και η εκπομπή «Εξάντας» ψηφίστηκαν το ίδιο με τη μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ «Μεγάλοι Ελληνες» και κέρδισαν από κοινού το βραβείο στην κατηγορία.
Οι «Νέοι Φάκελοι» ήταν η εκπομπή που πήρε τις περισσότερες ψήφους της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία «Καλύτερης ενημερωτικής εκπομπής- Φρέντυ Γερμανός», ενώ το βραβείο «Καλύτερης κοινωνικής εκπομπής» απέσπασε η Αγγελική Νικολούλη για το «Φως στο τούνελ» που συνεχίζει την πορεία του στην ελληνική τηλεόραση. Φέτος το βραβείο «Καλύτερης πολιτιστικής ή μουσικής εκπομπής» κέρδισε ο Σπύρος Παπαδόπουλος για την εκπομπή «Στην υγειά μας».
Για ακόμη μια χρονιά το βραβείο «συνόλου προβολής ξένων ταινιών» απέσπασε το STAR, ενώ εκείνο του «συνόλου προβολής ξένων ντοκιμαντέρ» το ΣΚΑΪ με το Planet News. Η «Ελληνοφρένεια» ήταν φέτος η «Αγαπημένη ψυχαγωγική - σατιρική εκπομπή» των κριτών.
Οι τηλεθεατές ανέδειξαν ως «Αγαπημένη τους αθλητική εκπομπή», την «Αθλητική Κυριακή», μια εκπομπή που έχει γράψει ιστορία στην κρατική τηλεόραση. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που... ανταγωνίστηκε τους Αννα Καραμανλή, Παύλο Παπαδημητρίου και Μενιο Σωτηρακόπουλο στην κατηγορία για το βραβείο κοινού «Αγαπημένου σπορκάστερ ή συντελεστή αθλητικής εκπομπής» ήταν ο νικητής της κούρσας.
Τέλος στα βραβεία κοινού τις καρδιές των τηλεθεατών έκλεψε το «Lost» που ανταγωνίστηκε τα «CSI Μαϊάμι», «Grey’s Anatomy» και «Ιατρικές υποθέσεις».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Εχει σημαδέψει τη μικρή οθόνη»
Το ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον μεγάλο μας ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου, για τη συνολική προσφορά του στην τηλεόραση από την εποχή της ασπρόμαυρης εικόνας έως σήμερα. Με την τριπλή του ιδιότητα, αυτή του ηθοποιού, του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, υπηρέτησε και εξακολουθεί να υπηρετεί το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: