Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Φαινόμενα: Ούτε για πλάκα...

Της Πόπης Διαμαντάκου - ΤΑ ΝΕΑ
Τόσες δόσεις εμπορευματοποιημένης σεξουαλικότητας προκαλούν πλέον δυσπεψία και καταργούν κάθε ερωτισμό
Τι άλλο θα κάνουν πια για λίγη τηλεθέαση; Πάντως δύο εκ της παρέας του «Ομορφου κόσμου», οι Παπαδάκης- Αραμπατζή, ξάπλωσαν σε κρεβάτι, ώστε να μοιάζουν γυμνοί κάτω από τα σκεπάσματα και επιδόθηκαν σε εναγκαλισμούς και αναστεναγμούς υπαινισσόμενοι με σαφήνεια «καυτή» συνέχεια. Υποτίθεται ότι όλο αυτό ήταν ένα δραματοποιημένο σκετσάκι για να υποστηριχθεί το επόμενο θέμα της εκπομπής που αφορούσε στον γυναικείο οργασμό.

Μάλλον αστείοι οι δυο τους και άνετοι, έδωσαν ένα παράδειγμα αποστειρωμένης αναπαράστασης ερωτικής συνάντησης, κατάλληλης για μια πρωινή εκπομπή σε μια τηλεόραση που τα ΄χει δείξει όλα πια. Βέβαια, με την ατμόσφαιρα νά ΄χει πάρει το ροζ της τζουλιάδας, των αποσπασμάτων από το πορνο-DVD της, αλλά και συνεχιζόμενων πληροφοριών για την κυκλοφορία ανάλογων προϊόντων με την ίδια ή και άλλες διασημότητες να πρωταγωνιστούν.

Η κατάχρηση της εμπορευματοποιημένης σεξουαλικότητας δεν σημαίνει παρά την απουσία της πραγματικής. Για φαγητό δεν μιλούν συνέχεια οι πεινασμένοι, αλλά οι βουλιμικοί, εκείνοι που έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης, δεν τους αφορά η αισθητική του πιάτου και δεν σκέφτονται παρά πώς θα παραγεμίσουν ένα στομάχι ξεχειλωμένο μέχρι αναισθησίας.

Ετσι το σκετσάκι του «Ομορφου κόσμου», αν και είχε διαφορετικό στόχο και νόημα, έμοιαζε παράλληλα σαν να υπογραμμίζει με χιούμορ τον «αποερωτισμό» της εποχής μας. Και αυτό γιατί από τον ερωτισμό απομονώνεται η επιφάνεια, διογκώνονται υπερβολικά τα υποτιθέμενα «ερεθιστικά» της σημεία, αφυδατώνονται και μετατρέπονται σε «πλαστική» τροφή για βουλιμικούς της τηλεθέασης.

Κανένα μυστήριο, κανένας δισταγμός ή αίσθηση κινδύνου που προκαλούν τον ίλιγγο του πάθους, όλα ξεδιάντροπα απογυμνωμένα, σε κοινή θέα, υπό τον σκληρό φωτισμό των τηλεοπτικών προβολέων. Κατόπιν αυτών, πώς να μη γεμίσουν «στήλες» που αναλύουν επιστημονικώς σεξουαλικά προβλήματα τα παντός είδους πρωινάδικα.

Οπως κι αν έχει η ιδέα της εκπομπής, δηλαδή η μίνι δραματοποίηση του προβλήματος που θα συζητιόταν στη συνέχεια, έδωσε ζωντάνια και ψευδαίσθηση δράσης. Απλώς οι δόσεις της εμπορικής ψευδοσεξουαλικότητας είναι πάρα πολλές πια, τόσες που ακόμη και η πλακλατζίδικη χρήση της προκαλεί δυσπεψία.

Μία διεθνής δανειστική βιβλιοθήκη
Το είδαμε στο «Εχει γούστο» της Μπήλιως Τσουκαλά, λέγεται «book crossing» και το ασκούν φανατικοί βιβλιόφιλοι ανά τον κόσμο. Τα μέλη ανταλλάσσουν βιβλία με έναν πρωτότυπο τρόπο: Δεν συναντιούνται καν. Αφήνουν τα βιβλία τους οπουδήποτε, σε ένα παγκάκι, έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Επικοινωνούν μέσω Ιnternet για να γνωρίζουν τα σημεία. Και εκεί τα βρίσκει ο ενδιαφερόμενος, που αφού τα διαβάσει, τα αφήνει και πάλι εκεί που τα βρήκε.

Θα θέλαμε να ακούσουμε περισσότερα γι΄ αυτή την παράδοξη μέθοδο ανταλλαγής συναισθημάτων και γνώσεων. Αφορά το βιβλίο ή είναι ένα «παιχνίδι» που ορίζεται από τη χρήση του Ιnternet; Γνωρίζονται οι αναγνώστες και ανταλλάσσουν απόψεις ή πρόκειται για μια μορφή δανειστικής βιβλιοθήκης; Το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως, ότι η κυκλοφορία των βιβλίων και η αναγνωσιμότητα των τίτλων, ορίζεται από τους ίδιους τους αναγνώστες και όχι από μια εμπορική αλυσίδα.

Τέτοιες στιγμές της εκπομπής πάντως είναι που μπορούν να της δώσουν τη διάσταση μιας τηλεόρασης που ενημερώνει για τις σύγχρονες τάσεις του πολιτισμού, χωρίς να αναμασά τα τετριμμένα.

Εγιναν μόδα τα βίντεο με τα ζώα
Δεν φτάνουν τα βίντεο με δίποδα ζώα που βασανίζουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί το φιλοθέαμον στα δελτία ειδήσεων, έγιναν μόδα και τα βίντεο, που αλιεύουν από το Διαδίκτυο απογευματινάδικα, με τετράποδα που βασανίζονται από δίποδα. Μια γάτα που κάνει καταδύσεις έδειξαν τις προάλλες ο Φώτης και η Μαρία στο Star. Ενα γατί, που του κάνουν ντους έδειξαν οι «Δέστε τους» (Αlpha) την επομένη.

Κατόπιν αυτών, γιατί να μη βουτήξουν στις μπανιέρες τους τα παιδάκια όποιο γατάκι βρουν μπροστά τους;

Αλλαγές στην ΕΡΤ
Εκ των έσω θα καλυφθεί η θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης στην ΕΡΤ Α.Ε., μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γόντικα.

Υποψήφιες λέγεται πως είναι μία από τις Βαγγελιώ Τσιλίκουνα, διευθύντρια προγράμματος, ή Λένα Χοϊδά, σύμβουλος προγράμματος, στελέχη με πολυετή θητεία στην ΕΡΤ.

Ο Δημήτρης Γόντικας, ύστερα από σχεδόν δυόμισι χρόνια παραμονής στο συγκεκριμένο επιτελικό πόστο, παραιτήθηκε διότι δεν αποδέχθηκε τη μείωση μισθού που του πρότειναν. Επίσης, σε συζητήσεις βρίσκεται η διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού με τον παρουσιαστή της εκπομπής «Στην υγειά μας», ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη μείωση του κόστους παραγωγής της.

Ερχεται ο μάγος Μέρλιν
Μία από τις πιο θεαματικές σειρές φαντασίας, η υπερπαραγωγή του ΒΒC «Μerlin», θα προβάλλεται από αυτό το Σάββατο- και κάθε Σάββατο- στον ΑΝΤ1 (στις 21.00). Τον ρόλο του νεαρού μάγου, που σιγά σιγά ανακαλύπτει τις υπεράνθρωπες ικανότητές του, κρατάει ο 22χρονος ιρλανδός ηθοποιός Κόλιν Μόργκαν, ενώ στον ρόλο του Δράκου αφηγητή εμφανίζεται ο βρετανός ηθοποιός Τζον Χερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: