Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ηθικοπλαστική σαπουνόπερα

Της Πόπης Διαμαντάκου - "ΤΑ ΝΕΑ"

Στην καταλληλότερη εκπομπή βρέθηκε η Τζούλια για να περιβληθεί με το φωτοστέφανο του θύματος ομολογώντας ταυτοχρόνως αυτό που όλοι γνωρίζουν
Και έτσι αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι παραμένουμε ανοήτως εξαρτημένοι από την τηλεοπτική υστερική διόγκωση του απίθανου και βλακώδους. Για την ακρίβεια, ένας λαός καρφωμένος στην τηλεκλειδαρότρυπα. DVD δώσε μας και πάρε μας τον νου.

Φυσικά και γίναμε διεθνές νούμερο με τα χαΐρια μας. Μεγάλο πανηγύρι στην Ελλάδα λένε κατ΄ ουσίαν τα δημοσιεύματα, που δεν αποθεώνουν την Τζούλια- όπως παραπλανητικώς ερμηνεύουν ορισμένοι- αλλά εκφράζουν μάλλον έκπληξη για το γεγονός ότι ένας λαός αναζητεί τη λήθη από τα βάσανα σε τηλεοπτικά υποπροϊόντα.

Μήπως είναι η πρώτη φορά που ζούμε ένα παρόμοιο εθνικό ρεζιλίκι; Πόσος καιρός πέρασε από τότε που ένα άλλο DVD πολύ προσωπικών στιγμών μεταξύ ενός δημόσιου λειτουργού και της υπαλλήλου του είχε φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας, από την πολιτική μέχρι τη δημοσιογραφία;

Ως εκ τούτου, δικαίως «άξιζε να δούμε» την επιβεβαίωση της εθνικής βλακείας, την «πέτρα του ροζ σκανδάλου» ντυμένη στα σομόν να επιδίδεται σε νάζια καταχειροκροτούμενη από νεανικό κοινό που είχε κατακλύσει το πλατό της Τατιάνας. Τι σπουδαία διασκέδαση!

Εύγε, κατ΄ αρχάς, στην εκπομπή που εξασφάλισε τέτοιο πανηγύρι στο κοινό της, να απολαύσει από κοντά τη δημόσια ψυχανάλυση μιας πρωταγωνίστριας σε πορνό DVD, η οποία ό,τι έκανε το έκανε από αντίδραση στον μπαμπά και για τα λεφτά βεβαίως- μην ξεχνιόμαστε.

Φρόντισαν πάντως παρουσιάστρια αλλά και καλεσμένη να μη θίξουν την οικογενειακή συσκευασία της εκπομπής και επιδόθηκαν αμφότερες σε σπουδαία ηθικοπλαστικά κηρύγματα. Η μεν Τζούλια απευθύνθηκε στους γονείς συμβουλεύοντάς τους ότι «πρέπει να ακούν τα παιδιά τους και να μην τα φορτώνουν με τα όνειρά τους». Η δε παρουσιάστρια έδωσε ρεσιτάλ συμβουλών, μίλησε για τον επικίνδυνο δρόμο του εύκολου χρήματος, για γονείς που πρέπει να δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και να τα μαθαίνουν να έχουν αυτοεκτίμηση κ.λπ. κ.λπ.

Η εκπομπή που κατέληξε ένα πορτρέτο της «ωραίας και ατίθασης Τζούλιας» είχε τρία μέρη. Στο πρώτο ήταν η δημόσια παραδοχή ότι το πορνό DVD ήταν μια συνηθισμένη και καθ΄ όλα νόμιμη εμπορική συμφωνία. Τι θα κάνει τώρα ο Κούγιας; Του χάλασε το σενάριο.

Πώς έγινε το deal; Μέσα σε πέντε λεπτά. Της εξήγησε ο παραγωγός ότι δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό που κάνει ήδη, που όλοι μας κάνουμε, και θα πάρει πολλά χρήματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος αρνείται μια τόσο δελεαστική πρόταση. Μα φυσικά! Πώς δεν το έχουν σκεφθεί τόσα κορίτσια μέχρι τώρα; Να το σκεφθούν αμέσως. Εδώ, είχε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα ηθικοπλαστικά της κηρύγματα η Τατιάνα. Εμείς ντραπήκαμε που σε είδαμε. «Κι εγώ ντράπηκα».

Α! Ναι, δεν υπάρχει πιο μεθυστικός συνδυασμός: αφέλεια και ξεδιαντροπιά. Αυτός ακριβώς προκαλεί παροξυσμό επιθυμίας στους απανταχού καταναλωτές του έρωτα και εκεί στον καναπέ μιας «οικογενειακής εκπομπής» βρισκόταν η ιδανική ενσάρκωσή του. Με τη βοήθεια της ηθικολόγου Τατιάνας που ανέλαβε να εξηγήσει στην καλεσμένη της πόσο κακό είναι για την οικογένειά της το βίντεο που έκανε. Πφ! Τα ήξερε και η Τζούλια αυτά. «Κανένας γονιός δεν θέλει να αντικρύσει κάτι τέτοιο», σπεύδει να απαντήσει εκείνη. Σουρεαλισμός; Απλώς, ελληνική τηλεόραση.

Και περάσαμ΄ όμορφα ετούτη τη βραδιά

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής αφιερώθηκε στις εξομολογήσεις για τα παιδικά χρόνια. Εδώ ήταν το δράμα. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την έτρεχαν οι γονείς στα διαφημιστικά, την πίεζε ο μπαμπάς, δεν της άρεσε η δημοσιότητα και τέλος πάντων έκανε ό,τι έκανε για να εκδικηθεί τον πατέρα. Όχι για τα λεφτά; Μπερδευτήκαμε.

Το τρίτο μέρος ήταν το καλύτερο. Το μέλλον. Δεν το έχει σκεφθεί; Δεν θα κάνει παιδιά; Α! Δεν σκέπτεται τέτοια. Προς το παρόν διασκεδάζει. Και ο έρωτας; Θα αγαπήσει εκείνον που θα την αποδεχθεί με τα λάθη της. Τρελό χειροκρότημα από το νεανικό πλήθος και τίτλοι τέλους. Χάρμα το σόου της παραστρατημένης και αδικημένης κόρης. «Θύμα» δεν αναζητά μονίμως το τηλεοπτικό ριάλιτι; Ούτε σε αυτό τον ρόλο είπε όχι η Τζούλια. Προσφέρθηκε. Και προς επιβεβαίωση ότι όπου εμφανίζεται αυτό το κορίτσι τρέχει το χρήμα, η εκπομπή έκανε δώρο στους τηλεθεατές δύο χιλιάρικα στην κλήρωση, αντί για ένα. Άντε βρε, σημασία έχουν τα λεφτά, το λέει δεν το λέει η μαμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: